Sunteți însărcinată și printre preocupările pe care le aveți acum se află și gândul la modalitatea cum va veni pe lume copilașul dumneavoastră. Ați auzit de durerile nașterii, și multe cunoștințe v-au spus unele povești înfricoșătoare despre acestea. Nici operația de cezariană nu este o soluție pentru a naște ușor, pentru că are și ea unele dezavantaje. Nu degeaba se spune că a naște natural este cel mai bine pentru mamă și copil. Dar ce părere aveți despre nașterea în apă, practicată în multe dintre maternitățile din România, și despre care se spune că ar reduce mult în intensitate durerile nașterii?
Reguli de respectat
Dacă vă doriți să aveți o astfel de naștere, trebuie să știți că veți fi supusă unor analize de sânge complexe și se va analiza cultura din col. De asemenea, de regulă nașterea în apă nu este preferată de doctori, în special la prima naștere, deoarece este derularea travaliului este mai dificil de urmărit. De aceea, nașterea în apă nu se recomandă la gravidele care nasc pentru prima dată. Cu toate acestea, s-au mai văzut și cazuri în care s-a apelat la această metodă chiar și la femeile care urmau să fie pentru prima dată mame, dar mai mult peste hotare. La noi încă se mai merge pe varianta clasică, și specialiștii sunt de părere că este mai bine așa.
Durerile sunt mult atenuate
Nașterea în apă are parte de multe avantaje, iar primul dintre ele este faptul că durerile sunt reduse cu mult în intensitate. Acest lucru se întâmplă deoarece apa ar ajuta șa relaxarea musculaturii și a articulațiilor. Prin urmare, anestezia epidurală, preferată de multe femei, nu își mai are locul aici, iar uneori chiar nu mai este nevoie nici de epizootomie. Ajută foarte mult și faptul că mama nu mai este la prima naștere și știe să identifice mai ușor semnalele pe care i le trimite organismul și să se concentreze mai bine pe ce are de făcut, nu pe durere.
Cada cu apă caldă
Dacă ați ales această metodă pentru a vă aduce pe lume puiul, trebuie să știți că veți petrece marea parte a travaliului într-o cadă specială, umplută cu apă caldă. Temperatura acesteia va fi reglată în funcție de dorințele tale, astfel încât musculatura să se relaxeze.
Bebelușul este monitorizat permanent
Chiar dacă este vorba de a doua naștere, travaliul poate dura și aici destul de mult. De aceea, pentru fiecare două ore petrecute în cada cu apă caldă veți fi nevoită să petreci jumătate de oră afară. Nu vă îngrijorați pentru cel mic, acesta va fi monitorizat în permanență cu aparate speciale. De asemenea, există posibilitatea să nașteți în apă, fără să existe riscul ca micuțul să se înece.
Riscuri
Ca la orice naștere, și la cea în apă există unele riscuri, de care trebuie să fiți conștientă. Astfel, este posibil să contactați unele infecții, sângerările pot fi mai abundente decât în cazul unei sarcini ”pe uscat”, iar în cazuri extrem de rare, este posibil ca micuțul să inhaleze apă și să se înece.