Printre frumusețile create de mâna omului și cu care se pot mândri maramureșenii este și Biserica ortodoxă din Rogoz, din Țara Lăpușului. Dacă încă nu ai aflat prea multe despre ea, atunci hai să descoperi alături de noi. Aflată chiar în mijlocul cimitirului satului, această biserică este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult de pe raza Maramureșului, fiind un adevărat simbol al acestor locuri, ducând în spate o istorie zbuciumată.
Monument UNESCO
Acestă lăcaș de cult a fost ctitorit în a doua jumătate a secoului al XVII-lea, iar în anul 2004 a intrat pe lista monumentelor UNESCO. Despre această biserică se știe că este printre puținele care au supraviețuit marii prigoniri ale tătarilor din anul 1717, când mânia acestora a făcut să piară în flăcări mai multe sate și biserici de pe aceste locuri. Nu doar turiștii români poposesc în aceste locuri, ci și cei din străinătate, care mai apoi, duc cu ei în suflet, o fărâmă din spiritul acestor locuri.
Coloana infinitului şi Psalmii lui David
Dacă ajungi aici, la Botiza, și vei observa biserica din exterior, vei remarca multe simboluri speciale, pe care aveți nevoie de cineva priceput să vi le ”descifreze”. Ai aici Coloana Infinitului, dar pe orizontală, Psalmii lui David, crucea cu rozetă cu cele patru puncte cardonale, funia, spirala, și altele asemănătoare. După ce afli ce înseamnă fiecare detaliu al bisericii, îți dai seama că parcă niciun cui nu a fost bătut la întâmplare, totul are o semnificație aparte, și dintr-o dată legătura specială a oamenilor de aici cu Dumnezeu este mai ușor de înțeles și nu o mai consideri ”habotnicie”.
Icoana făcătoare de minuni
Biserica adăpostește și o icoană a Maicii Domnului, datând din 1863, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Mai mult, această icoană este astfel pictată încât ai impresia că ochii Născătoarei de Dumnezeu te privesc doar pe tine, îți pătrund în suflet și te simți, dintr-o dată, mai mic. Aproape că nu mai îndrăznești să vorbești ceva, de teamă să nu tulburi această liniște care plutește în aceste locuri și care a început să te cuprindă și pe tine.
Monedă specială
Un moment aparte în viața acestei comunități a fost în anul 2013. Pentru că atunci Biserica de lemn din Rogoz a împlinit 350 de ani de atestare documentară, Banca Națională a României a vrut să marcheze într-un mod special această aniversare. A fost pusă în circulație o monedă pe care au fost imprimate imaginea bisericii pe o parte, iar pe cealaltă era imaginea icoanei aflată în altarul bisericii, cea care înfățișează Sfânta Treime.
Regăsește-ți liniștea sufletească
Cuvintele noastre au fost prea sărace pentru a descris tot ce înseamnă Biserica din Rogoz. Trebuie să vii aici și să vezi, să asculți și să închizi pentru câteva momente telefoanele mobile. Este un loc aparte, de unde poți afla istoria întregii Românii doar urmărind explicațiile preotului de aici. Martor tăcut la cele aflate este lemnul crucilor din țintirimul vechi din jur, iar dacă ai un moment de liniște, le poți auzi și lor glasul.