Aproape că nu mai există locuință care să nu fie dotată cu un aparat de aer condiționat, în special cele aflate la ultimele etaje ale blocurilor. Cu toate acestea, există unele persoane care susțin că un astfel de aparat este dăunător pentru sănătate, în timp ce altele apreciază la maximum confortul pe care-l dau acestea, susțin că avantajele sunt net superioare. În rândurile care urmează vă vom vobi despre principalele avantaje și dezavantaje ale aparatelor de aer condiționat, urmând ca dumneavoastră să decideți către care tabără înclinați
Avantajele aerului condiţionat
Folosind aceste aparate, avem parte de reglarea temperaturii din casă, adică exact acea răcoare pe care ne-o dorim din toți porii pe timp de vară. Tot la capitolul avantaj ar trebui să adaugăm și confortul. Apăsând doar un buton avem parte de o cameră în care ne simțim bine, pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, aerul condiţionat reglează şi umiditatea din aer, înlăturând disconfortul provocat de un aer prea umed şi prea cald. În plus, un astfel de aparat este silențios, iar faptul că ele funcţionează cu ferestrele casei închise, permit o izolare fonică plăcută a locuinţei, iar zgomotul traficului încetează să mai fie o problemă, pe timp de vară. Dar, pentru ca toate acestea să poată avea efect, este necesară curăţarea frecventă a filtrului, care se poate umple de impurităţi sau microorganisme periculoase. Nu neglijați acest ultim aspect, pentru că este metoda prin care echipamentul are o durată mai mare de viață, ceea ce ne dorim cu toții, ținând cont că banii cheltuiți cu achiziționarea și montarea lui nu au fost chiar puțini.
Dezavantajele aerului condiţionat
Din păcate, se pare că acest aparat are parte și de unele dezavantaje, pe care unii le socotesc atât de mari încât preferă să nu-și monteze un astfel de dispozitiv acasă.
În primul rând este vorba despre prețul destul de ridicat al aparatelor de aer condiţionat, care se mai adaugă taxele mari de montaj, consumul mare de energie electrică, cam toate nu sunt pe placul multora.
Nici folosirea îndelungată a acestui aparat nu este indicată, pentru că epunerea prelungită la temperaturi scăzute diminuează capacitatea corpului de a-şi regla temperatura internă prin propriile mecanisme, atunci când se confruntă cu căldura din exterior. În aceste condiții, atunci când ieșiți în căldurile de afară vă confruntați cu risc crescut de insolaţie, dureri de cap, extenuare termică sau crampe termice.
De asemenea, schimbările bruşte de temperatură şi umiditate din aer afectează sistemul respirator. Iar dacă filtrele nu sunt curățate cum trebuie, sau chiar deloc, aerul poate transmite bacterii şi virusuri care provoacă boli respiratorii şi reacţii alergice.
În plus, aerul condiţionat are un efect de uscare excesivă a pielii şi a mucoaselor corpului, fiind unul dintre cauzele care stau la baza rinitei cronice, faringitei, iritaţiei gâtului sau chiar a conjunctivitei şi blefaritei.
Prin urmare, noi am încercat să vă prezentăm, pe scurt, principalele avantae și dezavantaje. Dumneavoastră poate aveți mai multe, din fiecare, ceea ce v-a determinat să optați sau nu, pentru montarea unui astfel de aparat în locuința dumneavoastră. Ni le împărtășiți și nouă?